top of page

Schoolreglement

Via deze link kan ons schoolreglement geraadpleegd worden. Het schoolreglement wordt bij de start van het schooljaar door elke ouder/voogd en leerling ondertekend.

STEM

Overal hoor je over STEM spreken.  In STEM geeft de leerkracht fysica of wiskunde niet meer alleen maar zijn eigen vak.  Een goede STEM-werking mikt op samenwerking tussen leerkrachten  wetenschappen (Sciences), technologie (Technology), engineering en wiskunde (Mathematics). Het les geven gebeurt in de vorm van projecten waarin al deze vakken met elkaar verweven worden.  Deze projecten worden zo een afspiegeling van het dagdagelijkse leven waarin we gebruik maken van tal van hoogtechnologische toestellen en toepassingen. Op die manier wordt STEM-onderwijs levensecht en uitdagend voor de leerling.

 

Vanuit zijn visie om open te staan voor de technologieën van morgen en voor onderwijskundige innovatie, werkt het VTI Veurne al vele jaren met STEM-projectonderwijs en koppelt daar heel vaak ook de taalcomponent aan.  In de Robocup (1e graad) en First LEGO League (3e jaar) schaven we aan de Nederlandse presentatievaardigheid.  Op de  wetenschapsexpo in Brussel (3e en 5e jaren) zijn Nederlands én Frans de voertaal. En dan zijn er nog de internationale projecten (4e, 5e en 6e jaren) met Engels als werktaal. 

 

Gaandeweg  groeide op onze school een volledige STEM-leerlijn doorheen de 6 jaren technisch onderwijs.  Daarom werd onze school ook erkend en  gesubsidieerd als STEM School of Excellence door het Ministerie van Onderwijs en als testschool verkozen binnen het pilootproject STEM@school van de K.U. Leuven.

De toekomst moet trouwens alweer iets nieuws brengen. Europa verlegt stilaan het vizier naar STEAM, een nieuwe tendens waarin ook kunst (Art) een plaats krijgt. 

 

Voor het VTI Veurne wordt dit voortaan een extra  uitdaging.

Internationalisering

Onze school vindt het belangrijk om zijn leerlingen ook ver over de muren van de school te laten kijken en “rijkere” mensen te laten worden door internationale ervaringen op te doen.  De leerlingen van vandaag moeten voelen dat ze Europese en zelfs wereldburgers geworden zijn.  Soms gebeurt dit via digitale weg en leerplatformen zoals eTwinning en eWallah. Zo houden onze 2e jaars contact met een Noord-Franse school, onze 6e jaars zelfs met een Chinese partner.

​

Sommige projecten gaan iets verder en maken de internationale ervaring nog veel concreter.

​

Enerzijds zijn er de meer traditionele meerdaagse studiereizen van de laatstejaars naar Parijs, Londen of Berlijn, die de leerling een culturele meerwaarde bieden.

​

Diepgaander zijn echter de projecten die didactische en leerplandoelstellingen in een internationaal project  integreren. Ze geven de leerlingen de kans om ook hun talenkennis aan te scherpen en zetten de leerkrachten op weg naar professionele verrijking.  

​

De First LEGO League brengt onze leerlingen geregeld tot in Nederland en een enkele keer tot  in Zuid-Afrika.  Het jaarlijkse STEAMinar laat 4IW/EM nabij Liverpool samenwerken met Britse, Nederlandse en Duitse jongeren.  En tenslotte zijn er de meerjarige Comenius- of Erasmus+-projecten waarin onze leerlingen van de derde graad IW sedert 2003 de krachten al bundelden met scholen uit Spanje, Italië, Zweden, Griekenland, Finland, Tsjechië en Noorwegen en straks misschien ook Portugal en Slovenië.  Dit werden en worden unieke ervaringen waarin onze leerlingen samen met de leerkrachten educatieve games maakten, wiskundelessen voor het ActivBoard ontwierpen, met  LEGO experimenteerden als pedagogische tool, een radiogestuurde luchtballon met zelfgebouwde motoren met een Ipad aanstuurden, een heus passiefhuis mét domotica bouwden, STEAM-lessen ontwerpen en mee bouwen aan een internationaal kunstwerk.  Door het verblijf in gastgezinnen bieden deze projecten onze leerlingen een unieke kans om de Europese gedachte aan den lijve te ondervinden.

bottom of page